Jak często powinno się jeść ryby?

Polacy jedzą średnio ponad 12 kg ryb i owoców morza rocznie. Średnia europejska wynosi natomiast około 23 kg, natomiast w przypadku Chińczyków 40 kg na osobę. Czy konsumujemy odpowiednio dużo ryb? Jak często powinny one trafiać na nasze stoły?

Właściwości odżywcze ryb

Na polskich stołach rybie mięso zdecydowanie ustępuje wieprzowinie i drobiowi. Niestety nie jest to dobry wybór z dietetycznego punktu widzenia. Mięso ryb jest znacznie zdrowsze od czerwonego. Wystarczy wspomnieć, że białko zawarte w rybach jest wysoce przyswajalne i zawiera niezbędne aminokwasy. Przede wszystkim ryby to bardzo pokaźne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezwykle ważne w profilaktyce chorób serca i układu krwionośnego, działają przeciwmiażdżycowo, doskonale wpływają na pamięć i koncentrację, a także na układ odpornościowy.

Nie wolno zapominać o witaminie D, na której niedobory jesteśmy narażeni zwłaszcza zimą. Reguluje ona poziom insuliny, a co za tym idzie poziom cukru w organizmie. Poza tym ryby to źródło ważnych elektrolitów, między innymi wapnia, jodu, fosforu i selenu.

Jak często powinniśmy jeść ryby?

Skoro rybie mięso jest tak zdrowe, jak często powinno trafiać na nasz stół? Dietetycy są zgodni, że przynajmniej 2-3 razy w tygodniu należy spożywać co najmniej 100 g ryb. Oczywiście po ulubione dania z ryb i owoców morza możemy sięgać częściej, zwłaszcza że mają one wspaniałe walory smakowe.

Jak wybrać odpowiednie ryby na nasze stoły?

Oczywiście ryba rybie nierówna. Decydując się na pozbawioną wartości odżywczych mrożoną pangę, nie zrobimy naszemu organizmowi szczególnego prezentu. Na drugim biegunie można umieścić mięso łososia dostarczone między innymi przez markę MOWI Salmon. Jest ono szczególnie cennym źródłem wspomnianych kwasów omega-3, bo dzięki unikalnej karmie zbliżonej do naturalnie występującej w morzach, zawiera ich o 20% więcej niż przeciętny łosoś. Warto wspomnieć również, że łososie takie jak MOWI Salmon są hodowane w zrównoważony sposób. Komfort przekłada się na wysoką jakość mięsa i doskonałe wartości odżywcze.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here