Najlepsze desery to te przygotowywane w domu. Mając do dyspozycji tabliczkę dobrej jakości czekolady i kilka innych składników, da się stworzyć prawdziwe smakowite dzieła sztuki cukierniczej. Co więcej, nie są to czasochłonne przepisy. Dziś przedstawiamy dwa dowody!
Mus czekoladowy
Jeśli jesteś fanem czekolady, ten przepis to idealny wybór dla Ciebie. Do przyrządzenia musu potrzebujesz:
- 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 6 jajek,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g masła.
Czekoladę podziel na mniejsze części i podgrzej w kąpieli wodnej, aby się roztopiła. Następnie zdejmij ją z wrzątku i dodaj posiekane masło, a później mieszaj oba składniki do pełnego połączenia. Oddzielone żółtka jaj dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. To samo uczeń z cukrem pudrem.
Białka ubijaj, aż do powstania sztywnej piany i wymieszaj ją z masą czekoladową. Teraz wystarczy, że powstały mus przełożysz do mniejszych naczyń, na przykład kokilek i schłodzisz w lodówce przez około godzinę. Po upływie tego czasu jest gotowy do podania, ale warto go jeszcze udekorować, na przykład wiórkami czekolady. Szczegóły tego przepisu znajdziesz pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.
Suflet czekoladowy
A może masz dzisiaj ochotę na suflet czekoladowy, który również jest łatwy w przygotowaniu? Wykorzystaj w tym celu:
- 100 g masła,
- 150 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 50 g mąki tortowej,
- 3 jajka,
- 70 g cukru.
Jajka ubij z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę roztop natomiast w kąpieli wodnej wraz z masłem, a następnie wymieszaj ze sobą składniki. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, a potem stopniowo dodawaj również przygotowaną wcześniej masę czekoladową.
Po 5 minutach ciasto można przelać do foremek i piec przez kolejne 7 minut w temperaturze 200 stopni. Udany suflet czekoladowy charakteryzuje się płynnym wnętrzem, więc dokładnie pilnuj czasu pieczenia. Z wierzchu możesz udekorować go kakao. Smacznego!